Missa inte Henrik Svedängs fiskehistoria

Hej Naturvän,
Att Henrik Svedängs föredrag om fiskeriet i Stockholms län inträffar dagen efter corona-restriktionerna tas bort är förstås lägligt, men vi tycker ändå att en viss försiktighet fortfarande kan få råda, och vi kommer därför att genomföra aktiviteten både fysiskt och via Zoom. Se detaljerna nedan. Apropå strömmingsfisket har vår insändare om trålningsgränser nu också publicerats i Dagens Nyheter.
Träffen med Mats Larshagen ute i skogen på Bogesundslandet ser ut att bli den 11 mars. Tid och plats återstår att spika. Tanken är att vi ska diskutera både skogsbruk och åtgärder för friluftslivet. Vi återkommer med detaljer i ett kommande nyhetsbrev och i aktivitetskalendern.

Kretsstämman blir som tidigare meddelats torsdagen den 24 mars, och vi återkommer med mer information när det närmar sig.

Naturvänliga hälsningar
Jan Holmbäck
Naturskyddsföreningen i Vaxholm

Fiskeriernas utveckling i Stockholms skärgård under historisk tid
Torsdag 10 februari kl. 19.00
Idag är flertalet av ostkustens fiskbestånd på tillbakagång. Särskilt oroväckande för hela kustekosystemet är strömmingens alltmer uppenbara nedgång. Ökad kunskap om hur bestånden har varierat under mycket långa tidsperioder är därför viktiga, även om olika sorter av index behöver användas.
Den i början av 1900-talet verksamme fiskeribiologen K.A. Andersson förhöll sig avvaktande inför påståenden om fiskets tidigare förmodat stora omfattning: ”ostkustfisket och särskilt strömmingsfisket (har) fordom spelat en förhållandevis större roll för landets ekonomiska liv än nu. Man kan då fråga sig, om fiskarnas antal och fångstens mängd, absolut taget, är större än nu. Några statistiska uppgifter för att belysa detta spörsmål finnas icke”.
Vad vet vi idag, har vi bättre kunskap? När började man fiska strömming /sill och torsk längs med ostkusten? Vilken roll spelade fisket för utveckling av handel, för grundandet av städer och för livsmedelsförsörjningen?
Plats: Hamngatan 50 (matsalen) och Zoom på denna länk.
lnfo: Monika Kotva 070-818414

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.