En påminnelse och en ny aktivitet

Hej Naturvän,
Först en påminnelse om föredraget om svamparnas hemliga liv på tisdag den 30 november. Se detaljer nedan. OBS! Naturskyddsföreningen bjuder på ekoglögg. Vi vill också tipsa om en nyutkommen bok i ämnet, ”Svamparnas förunderliga liv” av Anders Dahlberg och Anna Froster.
Redan den 6 december har vi nästa aktivitet och det är ett möte om kommunens arbete med en ny Grönplan med projektledaren Emma Mattsson och kommunekolog Isabelle Eriksson. Förslaget finns ännu inte tillgängligt publikt men vi i kretsstyrelsen har fått möjlighet att titta på den och också lämna synpunkter. Vi är i grunden positiva, men anser att den behöver kompletteras. Den nuvarande versionen  är till största delen inriktad på två naturtyper och är mycket kortfattad när det gäller övriga. Detaljer om mötet finns nedan.
Vaxholmskretsen har alltid varit engagerad i att bevara och återskapa ängsmark i kommunen. Vi vill nu undersöka intresset bland medlemmar och andra för att delta praktiskt i sådant arbete. Flera i styrelsen är beredda att ställa upp och det kan finnas tillgång till en slåtterbalk, men vi anser att det viktigaste är att engagera boende i närområdet vid respektive äng.
Tre tänkbara områden är Lilläng på Resarö, Kullö terass och vägkanterna längs Rindövägen.
På Naturskyddsföreningens hemsida finns en del material i ämnet, till exempel om praktisk ängsskötsel och om vägkanter.
Till slut vill vi också tipsa om en dansk serie på SVT Play som heter ”Ge oss naturen tillbaka”. Frank Erichsen säger välkommen till ogräset och tar sig an uppdraget att rädda insekterna i den lilla danska staden Hjörring.

Naturvänliga hälsningar
Jan Holmbäck
Naturskyddsföreningen i Vaxholm

Svampar över och under jorden
Tisdag 30 november kl. 18.30
Peter Nilsson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, berättar om svampar, det stora dolda riket som är närvarande överallt. Han kommer att berätta allmänt om svamp, deras olika levnadssätt och vilken stor betydelse de har för oss och övrigt liv på jorden. Naturskyddsföreningen bjuder på ekoglögg och pepparkakor.
Plats: Träffpunkt Kanonen, Hamngatan 50 i Vaxholm.
lnfo: Jan Holmbäck 070-7192200.

Vaxholms nya grönplan
Måndag 6 december kl. 18.00
Emma Mattsson, projektledare, och Isabelle Eriksson, kommunekolog, presenterar den nya grönplanen. Vad är en grönplan? Hur kommer den att användas? Hur har den tagits fram? Hur hålls den aktuell?
Plats: Rådhuset i Vaxholm
lnfo: Jan Holmbäck 070-7192200.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.